Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


macska betegségek

2009.11.03

Macskainfluenza

  

A macskainfluenza egy nagyon veszélyes betegség. A Felsőlégutakat támadja meg.  Az macska akár bele is pusztulhat, nem teljesen gyógyul fel belőle. A macskák testi érintkezéssel, köhögéssel, tüsszentéssel adják át egymásnak a vírusokat. Tünetei: szem- és orrváladékozás, étvágytalanság, hőemelkedés, fáradékonyság, fekélyképződés (nyelven és a szájban) Nehéz légzés.
Van oltás ellene, melyet a cica 6 hetes korától 2-3 hetes ismétléssel 15 hónapos koráig kell beadni.

A macskanátha

Fő tünetei a tüsszögés, orrfolyás, szem begyulladása, vérző orr és száj, fáradság, levertség.
Fontos, hogy időben el kell kezdeni a kezelést.
A fiatal és idős, vagy legyengült macskák kapják meg a betegséget.
Akut és krónikus formája van. A nem megfelelően kezelt akut megbetegedés a krónikushoz vezet. Utóbbira jellemző még az eldugult orr és a tüsszögés is.

Emberre is veszélyes betegségek

Veszettség: A legveszélyesebb állattól kapható betegség. A macska ingerült és agresszív lesz. Karmol és mar, végül megbénul. A beteg állat nyálával terjed. Ha már nagyon súlyos a helyzet, nem lehet segíteni. A gyanús macskát, el kell különíteni, állatorvost kell hívni.

 

Baktériumok okozta bélgyulladás: Ha a hús, amelyet az állat kap szennyezett, vagy nincs rendesen megfőzve, bélgyulladáshoz vezethet. A szalmonellabaktérium az embert is megfertőzheti. A fertőzött macska lázas, hányása és hasmenése van, szomjúság. Állatorvoshoz kell fordulni.

 

TBC: A Tuberkolózis emberre, macskára és a többi állatra is egyformán veszélyes. Szerencsére elég ritka. Fertőzött tej az okozója. Az állat lázas, szervezete leomlik. A kezelést véghez lehet vinni, de figyelembe kell venni, hogy az ember is könnyen megfertőződhet.

Toxoplazmózis: Gyakori betegség, egy mikroszkopikus parazita az okozója. Fertőzött állat, vagy hús elfogyasztásával kapható el. Általában nem mutatkozik tünet, de ha súlyos eset, akkor láz, étvágytalanság, fogyás, légzési nehézség léphet fel. Megelőzhető, ha a macska nem kap jól beszennyezett húst, fertőzött állatot.

 

Bőrbetegségek: Az ótvar gyakori gombás fertőzés, emberre könnyen átterjed. A macska fején és fülén kicsi, kerek, kopasz foltok. Bolha, tetű, szőratka az okozója. A macskát azonnal állatorvoshoz kell vinni!

 

Mérgezések

A macska számára veszélyesek lehetnek különböző virágok, növények, (pl.: pitypang, tulipán, ibolya, aranyeső, hóvirág, tuja...stb.) és a méreggel kiirtott rágcsálók. Az egereknek szánt, mérgezett ételek, melyeket a macska is szívesen fogyaszt. A mérgezés tünetei: étvágytalanság, a macska keres magának egy helyet, és egész nap ott van. Ilyenkor fontos, hogy vidd el állatorvoshoz, ha korán észlelted a bajt, még meg lehet menteni a cicát.

A szem

 

A szem nagyon fontos érzékszerv, ezért különösen kell rá figyelni.
Az egészséges szem csillogó, a harmadik szemhártya nem fordul be vagy kifelé, a szempillák nem fordulnak be.
A macska szeme sok külső veszélynek is ki van téve, pl. ha menekül egy sűrű, szúrós bozótban…, ilyenkor akár maradandó sérülései is lehetnek a cicának.
Ha valamilyen „idegen test” belemegy a szembe, az gyulladáshoz vezethet.

                             

A fül

  

A jó hallás a macskák számára (különösen a kint élő macskák) szinte „létfontosságú”
Az egészséges fül tiszta, és a macska nem vakargatja.
A fület ujj köré csavart vattával kell tisztítani, de csak a külső részét szabad saját kezűleg!
A fül leggyakoribb betegségei a fülatka és a fülgyulladás.
A fülatka tünetei a (szinte) folyamatos fülvakargatás, dörzsölés, és a fej rázása.
A macska akár véresre is vakarhatja fülét, de az igazi baj a fül belsejében van.
A fülgyulladás azért különösen veszélyes, mert veszélyben van a dobhártya.
Gyulladáshoz a fülben maradt magvak, vagy a fül mély sérülése vezethet.

A leggyakoribb betegség a kötőhártya-gyulladás
A macska látása az öregedéssel romlik, akár meg is vakulhat.
A vak macskának fontos, hogy környezete ne változzon, mert így látás nélkül is tud tájékozódni.

A lép

  

A lépnél nem a betegségek veszélye áll fenn, hanem a sérülés.
Megsérülhet, ha a macska valahonnét nagyot esik, ha belerúgnak.
A megsérült lép jelei a sötét vizelet (a lép vérben gazdag, ha megsérül elönti vele a hasüreget…),
illetve a nyálkahártyák fehérré válnak.
Súlyos sérüléseknél műtéti beavatkozás is szükségessé válik.

                                                       Légzőrendszer:A macska hasán és mellkasán keresztül is lélegzik, így ha csak az egyikkel lélegezne, akkor valószínűleg a másikkal probléma van. 
A macska nyugodt állapotban kb. 20-40-szer lélegzik.
Orrdugulás: A macska nehezebben kap levegőt, ha az folyik az orra. Ezen könnyen lehet segíteni: nedves vattacsomóval ki kell törölni a macska orrát. Ha folyamatosan termelődik a váladék, orrcseppentőt kell alkalmazni.
Ha nem javul, hanem inkább romlik az állapota (pl.: a váladék gennyessé válik), akkor az állatorvoshoz kell elmenni.
Sérülések: A légzőrendszer nem megfelelő működésének oka lehet az is, ha megsérül a macska.

 

A Szív

A macskák szívének dobogását akkor a mellkas bal oldalán lehet érezni.  Percenként 120-140-et ver.
Egyes macskáknál előfordulhatnak örökletes szívhibák is. A súlyosabbaktól a kismacska korán elpusztul, ha nem olyan súlyos, csak később lehet rajta észrevenni.
Előfordulhat a szíven is gyulladás. Lázzal jár, tünetei az étvágytalanság, levertség, köhögés,  vizenyős has illetve tüdő,, átmeneti tudatvesztés. 
A macska öregedésével a szíve is „öregszik”, azaz gyengül

 

 

Egészségügyi ABC macskák számára

Cukorbaj
Figyeljen oda a gyakori hányásra és az ehhez társuló étvágytalanságra: ez a macskánál a diabetes mellitus, a cukorbaj jele lehet.

Szemek
Az összeragadt vagy váladékozó szem esetén gyulladásra kell gyanakodni.

Hányás
Ha nem a szőrgolyók kiöklendezéséről van szó, a gyakori hányás vesebetegségek vagy cukorbaj jele lehet.

Bunda
Ha a bunda fénytelen vagy csomós, esetleg – az évszaktól függetlenül – sok szőrét hullatja a macska, ez belső megbetegedés jele lehet.

Oltások
Nyolc hetes korban esedékes az alap immunizálás. A szükséges oltásokról az állatorvos tájékoztatja Önt.

Ivartalanítás
Az ivartalanításra az ivarérett kor elérésekor kerül sor (általában 6-12 hónapos korban). Az ivarérettség biztos jelei: a kandúrok elkezdik megjelölni a lakást. A nőstények nyávogva fetrengenek a földön. A macskák ivartalanítása a túlszaporodásuk megfékezése miatt is fontos.

Atkák a fülben
A fülkagyló barna varasodásáról vehető észre. Irány az állatorvos!

Balesetveszély
A billenő ablak a macska halálát okozhatja, ha beszorul. Mindig tegye biztonságossá speciális ráccsal a billenő ablakokat!

Megelőzés
Fontos, hogy idejekorán ismerje fel az állat tüneteit. Vigye macskáját állatorvoshoz, ha például váratlanul kedvetlen lesz, ha nem fogadja el az eleséget, vagy meggörbített háttal ácsorog. A macska nyolcéves koráig kétévente vigye el felülvizsgálatra, később már inkább évente.

Fogápolás
Rendszeresen ellenőrizze macskája fogait, nincs-e rajta fogkő vagy nincs-e begyulladva a fogíny.

Macskák Gondozásaés tartása

2009. 07. 23.

  A Cica gondozása, és tartása                      

 
 
 
 
A macska kiválasztása
 
Cicához szinte bárhol hozzájuthatunk, ingyen. Ha azonban különleges állatot szeretnénk(és pénztárcánkat sem kíméljük), célszerű tenyésztőkhöz fordulni, így biztosan egészséges állatot kapunk. Érdemes átgondolni, hogy szívesen tartanánk-e perzsamacskát egy apró lakásban, ahol rendszeresen elhullajtja a szőrét, vagy inkább rövidszőrű cicát szeretnénk.
Lakásban nem célszerű egynél több cicát tartani: gyakori lehet a közös terület miatti civakodás. A macska nemének megválasztásánál néhány fontos dolgot kell figyelembe vennünk. A nőstények kisebbek, szelídebbek, azonban sterilizálás hiányában elszökhetnek, s ennek általában jó néhány kiscica az eredménye.
A hímek sokkal nehezebben viselik a bezártságot, s ivarérett koruk után gyakran ?otthagyják? lakásunkban kellemetlen szaganyagukat. Ha tehetik, rendszeresen elkóborolnak.
Mindkét esetben az állatok ivartalanítása megoldást nyújthat a kellemetlenségek ellen.
 
 Etetés-itatás
 
Minden macska egy-egy külön egyéniség. 4-5 hónapos korukra kialakul az ízlésük, s később már szinte lehetetlen az ezzel ellenkező ételekkel próbálkozni. Érdemes minél hamarabb, többféle étellel is kínálni, hogy a későbbiekben ne legyen válogatós.
Kifejlett macskáink számára a fehérje és az állati eredetű telítetlen zsírsavak némelyike elengedhetetlen. Ennek hiánya szív- és más megbetegedésekhez vezethet.
Mit NE adjunk cicánknak:
-Cukor- az ismert problémákon(fogszuvasodás, elhízás) kívül emésztési problémát is okozhat.
-Fűszert, mirelit húst, és sok tehéntejet soha ne adjunk macskánknak, ezek ugyanis emésztési- és gyomorproblémákat okozhatnak.
Cicánk előtt mindig legyen friss ivóvíz, ezt nem pótolhatja tej.
 
Szobaválasztás- hol lakjon kedvencünk?
 
Mi, gazdik szeretjük azt hinni, hogy macskánk a számára kijelölt helyen tartózkodik, s nem piszkít sehová. Persze Ő ezt teljesen másképp gondolja. Ha nem szeretnénk macskánkat eGYES helyeken látni: helyezzünk el narancshéjat a lakásban, vagy egyszerűen tartsuk csukva az ajtókat.
A ventilátor és klíma a macskák számára is egészségtelen, könnyen megfázhatnak.
 
 Paraziták és betegségek
 
Fajtától függően macskáink a legkülönbözőbb betegségekre lehetnek fogékonyak. Ha nem házi cica, hanem fajtiszta macska mellett döntünk, mindig tájékozódjunk az eladótól, milyen védőoltásokra lesz szükség.
Egységesen elmondható azonban, hogy a férgesség minden állat réme.
 
Nem csak kiskorban, hanem felnőtt macskák esetében is fontos időnként a féreghajtás. Sajnos ez a probléma a lakásban tartott kedvenceket sem kíméli; a cipő talpán, vagy ruhán is megragadhatnak a láthatatlan élősködők.
 
A bolhák és kullancsok leginkább a szabadban tartott állatokat fenyegetik, azonban szobacicáknál is előfordulhatnak. A paraziták ellen viszonylag könnyen védekezhetünk. Egy megfelelő nyakörv, por, vagy oltás hónapokig is biztonságot nyújt.
 
 FONTOS:cicát kaphatunk ingyen is, de ha fajtiszta macskát választunk, ára akár a több százezer forintot is elérheti. Ennek ellenére nem ez jelenti a legnagyobb kiadást, hanem a macskatáp- és alom, valamint a védőoltások rendszeres fizetése.
 
 
 
 
 
 
Korosodó cicák gondozása
 
 
A városi környezetben egyre többen döntenek a cicatartás mellett, ugyanis ez kevesebb lekötöttséget jelent a kutyatartásnál, és nagyszerű társai lehetnek az embernek. A lakásban, nyugodt körülmények között élő cicák igen szép kort érhetnek meg, nem ritka a 15-16 éves, jó egészségnek örvendő macska a városban. Ahhoz szeretnénk tájékoztatónkkal segítséget nyújtani, hogy kedvence idős korában is a megfelelő törődést kaphassa öntől.
Megváltozhatnak idős korára a cicám igényei?
Igen, a fiatal és az idős cicák igényei némiképp eltérőek, lássuk, mi ennek az oka.
Az öregedés a cica minden szervrendszerének működésére többé-kevésbé hatással van:
 • Cicájának mozgékonysága idősebb korára lecsökkenhet, az izmok tónusa is gyengül. Így előfordulhat, hogy a magasabb helyekre nem szívesen ugrik vagy mászik fel. Emellett cicákban is kialakulhat az ízületek fájdalmassága, idült gyulladása.
 • Emellett fontos, hogy cicájának anyagcseréje is némiképpen lelassul, így kevesebb energiára van szüksége. Ha a cica étvágya a régi marad, a csökkent anyagcsere és a mozgás hiánya következtében a feleslegben felvett tápanyagok elhízáshoz vezethetnek.
 • A szeszélyes étvágy is gyakori panasz az idős cicák esetén. Ez kialakulhat amiatt, hogy a cica szaglása, illetve ízérzékelése is romlik, és így nem találja eléggé ízletesnek a felkínált eleséget. Azonban az étvágytalanság számos betegség egyik első tünete is lehet, így ennek részletes kivizsgálása javasolt!
Bár ma még nem teljesen tisztázott milyen kiegészítő tápanyagokra van speciálisan szüksége az idős cicáknak, az alábbi irányelveket célszerű szem előtt tartani:
 • A bélből a mikroelemek, vitaminok felszívódása csökkenhet, így javasolt valamilyen multivitaminos táplálék-kiegészítőt adagolni cicájának
 • Nagyon sok cica szenved idős korában enyhe fokú idült vese és máj betegségektől. Ezen betegségek, kialakulásuk kezdeti szakaszában tüneteket még nem okoznak, felderítésük nehéz. Emiatt javasolható a csökkentett fehérjetartalmú, idős cicáknak készült tápok etetése, mivel ezzel az esetlegesen fennálló betegségek súlyosbodása lelassítható.
 Az idős cicákat is évente szükséges beoltani?
Még viszonylag kevés adat áll rendelkezésre az idős cicák immunrendszerének pontos működéséről, feltételezhető, hogy védekezőképességük némileg csökkenhet, így könnyebben kapnak el fertőző betegséget, és nehezebben gyógyíthatók meg, mint fiatalabb társaik. Emiatt az évenkénti oltások adása idős korban is javasolt, és az esetleges enyhébb betegségek azonnali kezelése indokolt.
A cicám nagyon nehezen viseli az orvosi beavatkozásokat, és nehezen lehet otthon is kezelni, gyógyszert adni neki. Érdemes folytatni a kezelést?
Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Ilyen esetben nagyon fontos, hogy megbeszélje orvosával a felmerülő problémákat. Így eldöntheti, a kezeléstől várható eredmény nagyobb-e, mint az állatnak okozott kellemetlenségek. Fontos, hogy mindig a cica érdekeit tartsuk szem előtt, és a kezelésekkel a jó életminőség fenntartására törekedjünk. Ha úgy látja eljött az a pont, hogy ez már nem lehetséges, a kíméletes elaltatás lehetősége is felmerül, a cica szenvedésének megelőzésére. Ne feledje, hogy a döntést csak Ön hozhatja meg ebben a kérdésben.
Milyen betegségei lehetnek az idős cicáknak?
 A leggyakrabban előforduló betegségek az alábbiak:
 • Vesebetegségek: a vesefunkció romlását számos tényező kiválthatja, azonban a kialakuló tünetek eléggé egységesek, és gyakran nem jellegzetesek. Az étvágytalanság, testsúlyvesztés, fénytelen szőrzet, bágyadtság akár az idős kor számlájára is írható, azonban gyakran a veseelégtelenség tünete.
 • Daganatos betegségek: gyakorlatilag bármely szerv daganatos megbetegedése előfordulhat cicákban is. A testfelületen kialakuló duzzanatok eredetének kivizsgálása minden esetben indokolt, ugyanis a kisméretű daganatok mielőbbi eltávolításával a probléma rendszerint megoldható. A belső szervek daganatos elváltozásainak felismerése és megoldása már nem ennyire egyszerű. A sebészi eltávolítás ebben az esetben is szóba jön, illetve már hazánkban sem elérhetetlen a kemoterápiás kezelés illetve a sugárkezelés sem.
 • Fertőző betegségek: mint már írtuk, a cica immunrendszerének gyengülésével egyre fogékonyabb lesz a különféle fertőző betegségekre.
 • Fogak betegségei: az idős cicák nagy része szenved a fogak megbetegedésétől is. Leggyakoribb probléma a fogkövesség, és az ennek következtében kialakuló fogíny és fogmeder gyulladás. A fogkövességnek akár nagyon súlyos következményei is lehetnek, azonban viszonylag könnyen megszüntethető, egy rövid bódításban végzett ultrahangos fogkő-eltávolítással.
Fontos, hogy míg fiatal cicákban rendszerint egyszerre csak egy betegség jelentkezik, idősebb korban gyakori, hogy egymás mellett több idült betegség is jelen van, és együtt alakítják ki a tüneteket. Emiatt rendszerint több kiegészítő vizsgálat is szükséges a cica állapotának felmérésére, és a megfelelő kezelés kiválasztására.
A cicákra vonatkoztatva is igaz, hogy az idős kor önmagában nem betegség. Mindemellett szükséges odafigyelni a figyelmeztető jelekre, hogy az időben megkezdett gyógykezeléssel minél tovább boldog életet biztosíthassunk számára.
Mivel tehetném szebbé az idős cicám életét?
 • A cicák nem szeretik a hirtelen változásokat a környezetükben, így igyekezzen minden változtatást a lehető legfokozatosabban bevezetni.
 • Ajánlott a kifejezetten idős cicák számára ajánlott tápok etetése.
 • Javasolt az egészséges cicát is legalább félévente elvinni orvoshoz egy ellenőrző vizsgálatra. Az orvos a vizsgálat során tapasztaltak alapján javasolhat további, specifikus vizsgálatokat (vérvétel, ultrahang, röntgen)
Reméljük, hozzá tudtuk segíteni, hogy a legmegfelelőbben tudjon gondoskodni korosodó kedvencéről. Szívesen látjuk rendelőnkben cicájával együtt, ahol felmerülő kérdéseit is megválaszolhatjuk
 
 
 
 
 
Korosodó cicák gondozása
A városi környezetben egyre többen döntenek a cicatartás mellett, ugyanis ez kevesebb lekötöttséget jelent a kutyatartásnál, és nagyszerű társai lehetnek az embernek. A lakásban, nyugodt körülmények között élő cicák igen szép kort érhetnek meg, nem ritka a 15-16 éves, jó egészségnek örvendő macska a városban. Ahhoz szeretnénk tájékoztatónkkal segítséget nyújtani, hogy kedvence idős korában is a megfelelő törődést kaphassa öntől.
Megváltozhatnak idős korára a cicám igényei?
Igen, a fiatal és az idős cicák igényei némiképp eltérőek, lássuk, mi ennek az oka.
Az öregedés a cica minden szervrendszerének működésére többé-kevésbé hatással van:
 • Cicájának mozgékonysága idősebb korára lecsökkenhet, az izmok tónusa is gyengül. Így előfordulhat, hogy a magasabb helyekre nem szívesen ugrik vagy mászik fel. Emellett cicákban is kialakulhat az ízületek fájdalmassága, idült gyulladása.
 • Emellett fontos, hogy cicájának anyagcseréje is némiképpen lelassul, így kevesebb energiára van szüksége. Ha a cica étvágya a régi marad, a csökkent anyagcsere és a mozgás hiánya következtében a feleslegben felvett tápanyagok elhízáshoz vezethetnek.
 • A szeszélyes étvágy is gyakori panasz az idős cicák esetén. Ez kialakulhat amiatt, hogy a cica szaglása, illetve ízérzékelése is romlik, és így nem találja eléggé ízletesnek a felkínált eleséget. Azonban az étvágytalanság számos betegség egyik első tünete is lehet, így ennek részletes kivizsgálása javasolt!
Bár ma még nem teljesen tisztázott milyen kiegészítő tápanyagokra van speciálisan szüksége az idős cicáknak, az alábbi irányelveket célszerű szem előtt tartani:
 • A bélből a mikroelemek, vitaminok felszívódása csökkenhet, így javasolt valamilyen multivitaminos táplálék-kiegészítőt adagolni cicájának
 • Nagyon sok cica szenved idős korában enyhe fokú idült vese és máj betegségektől. Ezen betegségek, kialakulásuk kezdeti szakaszában tüneteket még nem okoznak, felderítésük nehéz. Emiatt javasolható a csökkentett fehérjetartalmú, idős cicáknak készült tápok etetése, mivel ezzel az esetlegesen fennálló betegségek súlyosbodása lelassítható.
Az idős cicákat is évente szükséges beoltani?
Még viszonylag kevés adat áll rendelkezésre az idős cicák immunrendszerének pontos működéséről, feltételezhető, hogy védekezőképességük némileg csökkenhet, így könnyebben kapnak el fertőző betegséget, és nehezebben gyógyíthatók meg, mint fiatalabb társaik. Emiatt az évenkénti oltások adása idős korban is javasolt, és az esetleges enyhébb betegségek azonnali kezelése indokolt.
A cicám nagyon nehezen viseli az orvosi beavatkozásokat, és nehezen lehet otthon is kezelni, gyógyszert adni neki. Érdemes folytatni a kezelést?
Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Ilyen esetben nagyon fontos, hogy megbeszélje orvosával a felmerülő problémákat. Így eldöntheti, a kezeléstől várható eredmény nagyobb-e, mint az állatnak okozott kellemetlenségek. Fontos, hogy mindig a cica érdekeit tartsuk szem előtt, és a kezelésekkel a jó életminőség fenntartására törekedjünk. Ha úgy látja eljött az a pont, hogy ez már nem lehetséges, a kíméletes elaltatás lehetősége is felmerül, a cica szenvedésének megelőzésére. Ne feledje, hogy a döntést csak Ön hozhatja meg ebben a kérdésben.
Milyen betegségei lehetnek az idős cicáknak?
A leggyakrabban előforduló betegségek az alábbiak:
 • Vesebetegségek: a vesefunkció romlását számos tényező kiválthatja, azonban a kialakuló tünetek eléggé egységesek, és gyakran nem jellegzetesek. Az étvágytalanság, testsúlyvesztés, fénytelen szőrzet, bágyadtság akár az idős kor számlájára is írható, azonban gyakran a veseelégtelenség tünete.
 • Daganatos betegségek: gyakorlatilag bármely szerv daganatos megbetegedése előfordulhat cicákban is. A testfelületen kialakuló duzzanatok eredetének kivizsgálása minden esetben indokolt, ugyanis a kisméretű daganatok mielőbbi eltávolításával a probléma rendszerint megoldható. A belső szervek daganatos elváltozásainak felismerése és megoldása már nem ennyire egyszerű. A sebészi eltávolítás ebben az esetben is szóba jön, illetve már hazánkban sem elérhetetlen a kemoterápiás kezelés illetve a sugárkezelés sem.
 • Fertőző betegségek: mint már írtuk, a cica immunrendszerének gyengülésével egyre fogékonyabb lesz a különféle fertőző betegségekre.
 • Fogak betegségei: az idős cicák nagy része szenved a fogak megbetegedésétől is. Leggyakoribb probléma a fogkövesség, és az ennek következtében kialakuló fogíny és fogmeder gyulladás. A fogkövességnek akár nagyon súlyos következményei is lehetnek, azonban viszonylag könnyen megszüntethető, egy rövid bódításban végzett ultrahangos fogkő-eltávolítással.
Fontos, hogy míg fiatal cicákban rendszerint egyszerre csak egy betegség jelentkezik, idősebb korban gyakori, hogy egymás mellett több idült betegség is jelen van, és együtt alakítják ki a tüneteket. Emiatt rendszerint több kiegészítő vizsgálat is szükséges a cica állapotának felmérésére, és a megfelelő kezelés kiválasztására.
A cicákra vonatkoztatva is igaz, hogy az idős kor önmagában nem betegség. Mindemellett szükséges odafigyelni a figyelmeztető jelekre, hogy az időben megkezdett gyógykezeléssel minél tovább boldog életet biztosíthassunk számára.
Mivel tehetném szebbé az idős cicám életét?
 • A cicák nem szeretik a hirtelen változásokat a környezetükben, így igyekezzen minden változtatást a lehető legfokozatosabban bevezetni.
 • Ajánlott a kifejezetten idős cicák számára ajánlott tápok etetése.
 • Javasolt az egészséges cicát is legalább félévente elvinni orvoshoz egy ellenőrző vizsgálatra. Az orvos a vizsgálat során tapasztaltak alapján javasolhat további, specifikus vizsgálatokat (vérvétel, ultrahang, röntgen)
Reméljük, hozzá tudtuk segíteni, hogy a legmegfelelőbben tudjon gondoskodni korosodó kedvencéről. Szívesen látjuk rendelőnkben cicájával együtt, ahol felmerülő kérdéseit is megválaszolhatjuk
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Does Adovart Work In Black Men LesClat

(LesClat, 2019.08.27 19:57)

Cialis Et Sport Generico Levitra <a href=http://hxdrugs.com>cialis price</a> Dog Pyometra Cephalexin Drug Stores That Carry Esomeprazole Clobetasol In Canada Pharmacy

Amoxicillin 250 5ml EllGofe

(Elltani, 2019.08.23 17:36)

Ed Pe Pills I Can Buy With Gift Card <a href=http://sildenafbuy.com>viagra</a> Cialis Y El Corazon

Healthy observing question; glaucomatous succeed.

(ofiwejeyuveqq, 2019.05.21 20:42)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> dop.piox.cicc.eoldal.hu.jof.sx http://mewkid.net/buy-prednisone/

Usually indication interdigitates neurotrophic ulcerating host.

(isovida, 2019.05.21 18:36)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone Online <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Online</a> mgt.dhxm.cicc.eoldal.hu.zun.au http://mewkid.net/buy-prednisone/

Bactefort

(whiteproduct, 2018.04.06 19:25)

L'Olio Essenziale di Palmarosa: potente antibatterico dall'aroma gradevole.
Come funziona Collamask?
Con l'avanzamento dell'età, la pelle subisce vari cambiamenti ed è molto utile sapere cosa utilizzare per contrastare i segni dell'invecchiamento e i possibili inestetismi del viso. Collamask è un prodotto completamente naturale e certificato da numerosi test clinici. La sua efficacia è garantita dagli esperti del settore .
Collamask è una maschera universale e può essere applicata su qualsiasi tipo di pelle. I componenti attivi del prodotto conferiscono quasi immediatamente degli effetti evidenti. Utilizzando il trattamento si andrà a donare alla pelle del viso tutto il nutrimento e l'idratazione di cui ha bisogno.
Questo prodotto dona, a chi lo utilizza, una pelle più fresca e tonica, dall'aspetto riposato e dal tono uniforme. La maschera ha un effetto antirughe sorprendente ed è in grado di cancellare i segni dell'invecchiamento precoce, attenuare le rughe di espressione ed eliminare la secchezza cutanea . <a href=http://whiteproduct.com/bulgarian/lekarstvo-za-mzhe-el-macho-za-tehnite-pregledi-bezochlivo-lzhe.html>http://whiteproduct.com/bulgarian/lekarstvo-za-mzhe-el-macho-za-tehnite-pregledi-bezochlivo-lzhe.html</a> Blutsauger packen im Körper und nehmen auch Nährstoffe bactefort vom Menschen auf, die sich auf die Leistungsfähigkeit des Körpers auswirken.
Der Gegenstand wird helfen, diese Blutsauger und auch verschiedene andere Regenwürmer zu entfernen . Detoksyczne G-Fragmente, helfen sie auch, Wunden zu heilen und auch innere Organe und auch gebrochene Gewebe wie die Darmbahnen zu rekonstruieren.
Darüber hinaus gibt es auch Moleküle von Schafgarbe, die im Moment des Verfahrens, um Blutsauger zu vermeiden und sie auch in jedem Fall von der Weiterentwicklung zu töten, ob das in. <a href=http://whiteproduct.com/croatian>http://whiteproduct.com/croatian</a> Friede de White

 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó kép
Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 114963
Hónap: 1273
Nap: 63